Астероида, станал причина за измирането на динозаврите, може да е посял живот на Марс


Астероидът, който заличил динозаврите от лицето на Земята, може да е катапултирал живот на Марс и луните на Юпитер, заявиха американски учени, цитирани от Би Би Си и БТА.

Те изчислили колко скали с достатъчно големи размери, за да приютят живот, са били изхвърлени в космоса вследствие на сблъсъци на нашата планета с астероиди през последните 3,5 милиарда години.

Сблъсъкът, при който се образувал кратерът Чиксулуб, е бил достатъчно силен, за да може отломки да стигнат до юпитеровата луна Европа. Хиляди приютили живот скали вероятно са стигнали до планетата Марс, която някога може да е била обитаема.

„Установихме, че скали, които са можели да приютят живот, вероятно са пропътували разстоянието от Земята и Марс до планетите от земен тип в Слънчевата система и Юпитер, заяви ръководителката на изследването Рейчъл Уърт от Държавния университет на Пенсилвания. Всяка мисия за търсене на живот на Титан или юпитеровите луни ще трябва да прецени дали биологичният материал е с независим произход или е от клон на „семейното дърво“ на Земята.“

Панспермията – виждането, че организми, пренасяни от комети и метеоритни отломки, могат да пътуват на автоспоп в Слънчевата система, отдавна впечатлява учените. Благодарение на напредъка в компютърните технологии учените сега могат да направят симулации на тези пътешествия и да проследят „пътниците“ без билет.

В рамките на изследването първо бил изчислен броят на скалите с дължина над 3 метра, които са били изхвърлени от нашата планета при големи сблъсъци. Според учените три метра е минималната дължина, за да може микроби да бъдат защитени от слънчевата радиация по време на пътешествие с времетраене 10 милиона години. След това учените проследили съдбата на тези „пътници“. Много от тях останали на околоземна орбита. Други били изхвърлени към Слънцето или напуснали пределите на Слънчевата система, а някои стигнали до чужди светове, които могат да приютят живот.

Около 6 скали вероятно са стигнали дори до юпитеровата луна Европа, под чиято ледена покривка има течен океан. Възможно е организми да плуват в океаните на Европа, увери Уърт.

Пътешествието до Марс изглежда е по-често срещано – около 360 000 скали са пропътували разстоянието до Червената планета. Резултатите от изследването са публикувани в Astrobiology.

инфо: http://interest.actualno.com

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.