Животът на Земята е дошъл от Марс?

марсКомпонентът, необходим за възникването на живота – молибденов оксид – е пренесен от древния Марс на Земята с метеорит. Това твърдят учени, представили резултатите от своето изследване на конференцията на Европейската геохимична асоциация във Флоренция.

„Такава форма на молибден не е могла да съществува на Земята, защото преди три милиарда години на нея е имало много малко кислород. Това е още едно потвърждение, че животът на Земята е бил пренесен от марсиански метеорит“, уточни авторът на изследването Стивън Бенер от Фондацията за приложна молекулярна еволюция, цитиран от агенция БГНЕС.

Според него с тази хипотеза могат да се разрешат два парадокса наведнъж. Първо, тя обяснява защо сами по себе си органичните молекули, даже под въздействието на топлината и светлината, не дават началото на живота, а се превръщат в някакво подобие на смола. Според Бенер само борът и молибденът може да бъде преобърнат този процес по пътя на по-нататъшната еволюция и възникването на живот.

Бор в метеорита от Марс беше открит неотдавна от учени под ръководството на Джеймс Стивънсън от Института за астробиология на НАСА към Хавайския университет. Те смятат, че солите на Бора са били необходими за възникването на живота, защото са стабилизирали един от компонентите на молекулата на РНК – „носител на информацията“ до появата на ДНК. Бенер смята, че окислената форма на молибдена също би могла да се появи първоначално на Марс.

Другият парадокс, който разрешава хипотезата за марсианския произход на живота, се състои в това, че древната Земя е била напълно покрита с вода. Това затруднява образуването на струпването на бор, което се открива само на много сухи места, такива като Долината на смъртта в Америка.

Освен това водата уврежда РНК. На Марс обаче водата е покривала далеч не цялата повърхност на планетата, така че молекулите, от които е възникнал животът, биха могли да контактуват с нея, но не да се намират постоянно в нея.

Марс е най-подобната на Земята планета от Слънчевата система и учените винаги са разчитали да открият живот на нея.

Специалистите от НАСА са изяснили, че условията на древния Марс са били благоприятни за микроорганизмите.

Един от уредите, установени на манипулатора на марсохода Curiosity (на снимката под текста), е малко свредло, което може да пробие дупка в камък на дълбочина до 7 сантиметра. Именно този уред е извършил революцията: в камъка може да се съхраняват в неизменен вид минерали и химични съединения, отнасящи се към дълбоката древност, когато условията на планетата са били съвсем други.

„Ние видяхме нов Марс, сив Марс, който е бил годен за живот“, заяви научният ръководител на проекта Джон Гротцингер, показвайки снимката на пробитата от марсохода дупка: под червеникавата повърхност на Марс камъните се оказват сиви като цимент.

Анализът на този „цимент“ е позволил на Гротцингер да заяви, че на Марс в миналото може да са живели микроби и вероятно дори са процъфтявали.

Марс и днес може да е потенциално годен за живот, или поне на Земята в подобни условия успешно живеят бактерии.

инфо: http://dariknews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.