Метеоролози заснеха рядък феномен в Космоса

k1Метеоролози заснели рядък и уникален феномен, докато правели обиколка в бурното небе в търсене на необикновени мълнии.

Джейсън Арнс и колегите му от университета на Аляска успели да снимат космически призраци, или т.нар. спрайтови мълнии. Те били осем на брой и сякаш се хванали на хоро, като заиграли тайнствения си танц.

Спрайтовете са все още неизучени явления и доскоро учените не вярваха в тях и ги приписваха към съобщенията за НЛО.

Първо потвърждение на това, че призраците наистина съществуват, се появили през 70-те години, а едва в началото на сегашния век учените успели да получат изображения на тайнствените обекти, които нарекли спрайтове.

Явлението възниква на височина над 50 километра – в близкия космос, където няма буреносни облаци и е изключително трудно да се заснеме, тъй като се появява само за части от секундата. Според учените спрайтовете първоначално летят вертикално надолу, след това – нагоре. Скоростта им е впечатляваща – една десета от скоростта на светлината.

Израелски изследователи от университета в Тел Авив също успели да заснемат спрайтове. Те потвърдили наличието на сфери, но забелязали още една удивителна способност на тяхното поведение. Учените видели, че топките не просто скачат на около 15 километра, а се построяват в кръг. Получава се хоро с диаметър 50-70 километра.

„Отдалеч този танц на призраци може да се вземе за летяща чиния – казва геофизикът от Тел Авив Колин Прайс. – Не е изключено много наблюдатели, включително астронавти и пилоти на самолети, които са докладвали за НЛО, всъщност да са видели спрайтове.“

инфо: inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.