Откриха пълна със злато и мумии гробница на загадъчната цивилизация Уари

археолози

1200-годишиният „храм на мъртвите“ е открит недалеч отЛима, столицата на Перу.

Археолози откриха в Южна Америка първата неограбена гробница на древната и тайнствена цивилизация Уари. В нея са намерени мумифицираните тела на трима от владетелите, както и златни съкровища и останки на хора, които, съдейки по всички белези, са били принесени в жертва.

Откритието предоставя на учените сериозно количество информация за загадъчната империя на уарите, която населявала Андите доста преди там да се засели много по-известната цивилизаци на инките.


„За пръв път в историята на археологията намираме в Перу царска гробница, която принадлежи на империята на уарите“, коментира Милош Герш, един от ръководителите на полско-перуанския екип от учени, участвал в разкопките. Самият той е уверен, че направеното откритие може да осигури нови данни за бита и културата на загадъчната империя.

1По думите на изследователите, по-голямата част от телата, намерени в погребалната камера, представляват мумии на седящи жени.

Това показва, че жените принадлежат към кралската династия, както и че представителите на нежния пол в културата Уари са имали много по-голяма власт, отколкото се считаше до този момент. „Жените са били погребани с изкусно изработени обеци, направени от скъпоценни метали, каквито са били носени само от мъжете“, коментира археологът Патриция Прздак. Шест от скелетите не са били загънати в плат и вероятно са били принесени в жертва заради загиналите уарски крале, допълват още специалистите.

В гробницата са открити общо 63 скелета, коментират учените.

Заедно с тях са намерени още златни монети, изделия от керамика, тъкачен стан, направен от злато, ритуални ножове и брадви, чаши за пиене, контейнери с листа от кока и множество красиво украсени съдове.Възрастта на мумиите и артефактите се оценява от учените на приблизително 1300 години.

Знае се, че уарите, произлизащи от южната високопланинска част на Перу, са създали държава с обширна площ, на територията на която са живеели 40 000 жители. Империята съществувала в Южна Америка в периода 500-1000 г. от нашата ера. Историците смятат, че цивилизацията Уари е първата в Южна Америка, успяла да обедини под своето управление коренно различните индиански племена, живеещи в перуанските Анди.

Вижте още: 

11 МУМИИ И ТЕХНИТЕ ИСТОРИИ

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.