Рекордно висока радиация измериха до АЕЦ „Фукушима“

Earthquake and Tsunami damage-Fukushima Dai Ichi Power Plant, JaРекордно високо равнище на радиация е отчетено в АЕЦ „Фикушима-1“. Нивото в подпочвените води под централата се е увеличило до рекордно от момента на аварията в централата, съобщава компанията-оператор на централата Tepco (Tokyo Electric Power Co.).

Съдържанието на радиоактивни вещества в пробите, които са взети на 17 януари от техническия кладенец на територията на втори енергоблок, е отчело 2,7 млн. бекерела за литър при норма от 150 бекерела. Течността има силно бета-излъчване, което сочи за наличие на радиоактивен стронций-90.

На 5 юли 2012 г. медиите съобщиха, че в доклад на специалната комисия, представен в парламента, се казва, че „аварията във „Фукушима-1“ не е била природна, а технологична катастрофа. Централата не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами.


Комисията обвинява за аварията оператора – компанията Tepco и правителствените служби по ядрената дейност. Близо 19 хил. души загубиха живота си при бедствието и последвалата авария в ядрената централа през 2011 г.

По-рано през седмицата министерство на търговията на Япония заяви, че ще одобри днес план за възстановяване на помощната програма за компанията Tokyo Electric Power Co (Tepco), която понесе отговорността за ядрената катастрофа във Фукушима. Това е вторият опит за възстановяване на пострадалите финанси на Tepco, съобщава агенция “Ройтерс”.

От плана зависи дали Tepco ще рестартира своята ядрена централа Кашивазаки Карива (Kashiwazaki Kariwa), която ще намали разходите за горивни изкопаеми. Това обаче е, спорен въпрос, срещу който ревностно се противопоставя местният губернатор.

По-ранниятн план за Tepco беше посрещнат с възражение от страна на компанията след като централата във Фукушима беше засегната сериозно от мощното земетресение и цунами през 2011 г.

Прочетете още: 

Според експерти ситуацията във „Фукушима” е такава, че трябва да се обяви международна тревога

 

инфо: http://econ.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.