Учените намират доказателства за съществуването на човешката душа

душаРаботата, представена в Калифорнийския технологичен институт (the California Institute of Technology), съживи дебата за съществуването на живот след смъртта и такава ефимерна субстанция като човешката душа.

„Нашите резултати са забележително с това, че ние общувахме с група хора при пълна липса на мозъчна  дейност,“ – казва Сам Парния, един от двамата лекари в Саутхямптънската  болница (Southampton General Hospital), който е изучавал т.н. околосмъртни разкази (near-death experience – NDE).

По време на изследването, извършено върху 63 пациенти, които са в състояние на клинична смърт, само седем  били в състояние да си припомнят някакви подробности от едноседмичния си престой „в отвъдния свят.“ Четирима от хората, изпаднали в състояние на NDE , описвали конкретни и ясни картини, които видели, след като лекарите констатирали липса на мозъчни функции.

Обикновено пациентите описват усещането за покой, мир и хармония, колони от светлина,  път  в  друго измерение, и общуването с починали роднини.

Парния казва, че мозъкът, лишен от кислород, не е в състояние да си спомня какво се е случило, така че данните са събрани въз основа на показанията на пациенти с ниски нива на кислород. Разбира се, скептиците винаги намират нещо, с което да се заядат и считат, че такива „халюцинации“ са свързани със  загуба или идване в съзнание, но Парния  казва, че мозъкът, повреден при инцидент, просто не може да помни случващото се наоколо при загубата на съзнание.

Изследователите интервюирали повече от 3000 души, повечето от които били в критично състояние за доста дълъг период от време. Учените изтъкват, че много от тях се страхуват да не се побъркат заради това, което са видели.

Най-дръзката хипотезата е, че човешкото съзнание няма връзка с мозъка, а само използва сивото вещество като приемо – предавател, предавайки и проектирайки мислите в действия.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

10 коментара
 1. Athenius Christoph 11 години ago
  • Mariana Ruegg 10 години ago
  • Николай 9 години ago
 2. Mariana Ruegg 10 години ago
 3. Mariana Ruegg 10 години ago
 4. Beynur Öztürk 10 години ago
 5. neia 10 години ago
 6. Анонимен 9 години ago
 7. Nikolinka Ivanova 9 години ago
  • Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.