US-учени показаха графика на глобалната катастрофа, надвиснала над Земята

пустиня

Американският метеоролог Дан
Сатърфийлд предложи реално доказателство, че на Земята наистина има глобално затопляне. За да достигне до него ученият се е позовал на изследване, което обхваща средната годишна температура на планетата, в зависимост от годината (в периода от 1880 до 2016 г.). Данните са обобщени в две графики.

На първата графиката се показва динамиката (тъмно синя линия) на средните годишни температури при предположение, че нивото на парникови газове в атмосферата на планетата от 1880-та и 2016-та не се е променило, а именно, ако приемем, че липсата човешка намеса.

На другата графика (тъмно червена линия) показва симулация на ситуацията, в която концентрацията на парникови газове се увеличава в атмосферата, т.е. ако има човешко въздействие.

Данните са получени в рамките на моделите CMIP5, които позволяват прогнозиране на климатични (а не на метеорологични) промени, в зависимост например от вулканичната активност и измененията в атмосферата.

Черните, лилавите и зелените линии от двете графики показват средната температура на Земята, измерена независимо един от друг от НАСА, Националната океанска и атмосферна администрация и британския Център за Climate Prediction.

Когато лятото ще престане да се различава от зимата

Сравнението на графиките показва, че само в случаите, когато влиянието на човешкия фактор е въведено в модела, прогнозата му съвпада с независимите реконструкции на средната годишна температура на Земята.

През последните 200 години човешката дейност е довела до емисии на повече от 600 милиарда тона въглерод.

Това допринася за увеличаване на съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата с около 0.012% и увеличаване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус Целзий (с 1.5 градуса по континентите).

Температурните промени от 1 градус Целзий са достатъчни, за да предизвикат природни бедствия, които могат да причинят апокалипсис.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Южна Европа ще стане пустиня според климатолози

Икономисти: Изменението на климата ще е катастрофално за Азия

Климатичните промени ще направят Земята практически неуправляема

Човечеството задейства спусъка на необратима промяна на климата 

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.