Археолози откриха Източната порта на Велики Преслав

2

Макетна реконструкция на Велики Преслав, представена през 2011 г. Източник: БГНЕС

Екипът на археолога Георги Майсторски откри Източната порта на старата българска столица Велики Преслав след четиригодишно проучване.

До момента е имало само догадки за съществуването на отбранителното съоръжение. „Сега имаме преки доказателства, знаем точните параметри на портата“, съобщи на БТА Майсторски.

Подобно по важност откритие в Преславската крепост няма от десетилетия. Всички предишни изследователи на втората българска столица, сред които Карел Шкорпил, проф. Димитър Овчаров и проф. Рашо Рашев, са предполагали къде точно се намира Източната порта, уточни Майсторски. Той отбеляза, че към момента се знае, че портата е била на пътя за Цариград.


Под нея е минавала малка река, която е пресичала крепостта, но на моменти е ставала буйна. Когато Преслав вече не е бил столица, крепостната стена не е била поддържана и реката е разрушила отбранителното съоръжение. Теренът около Източната порта е бил отводнен и подравнен от местното население, за да се използва преминаващият от там път, което затруднява проучването, допълни Майсторски.

„Смятам, че заслужават адмирации и Археологическият музей във Велики Преслав за финансирането на разкопките, и екипът, с който работих, за това, че въпреки скромните средства, с които разполагахме, с добре премерени действия успяхме да открием Източната порта“, каза още Майсторски.

Резултатите от проучването ще бъдат представени на 13 ноември от 11.00 ч. на пресконференция в Пресклуба на БТА в Шумен.

инфо: bta.bg

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ЗЛАТНО ИМАНЕ КРАЙ ЦАРЕВЕЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.