Археолози откриха нещо много странно и загадъчно в Галилея

2

Украсен с гравюри загадъчен долмен бе открит в Галилея в северната част на Израел, предаде АФП. Той е уникален поради размерите си и украсата по тавана му, поясниха от Израелската служба за антиките.

Долмените са конструкции, предназначени да приютят мъртъвци. Съставени са от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча.

„За пръв път учени попадат на долмен с украса в Близкия Изток“, увери археологът Ури Бергер.

Неговият колега Гонен Шарон, който е участвал в разкопките, уточни, че става въпрос за гроб, в който са открити човешки кости. „Върху долмена има около 15 знака, но е трудно да се разгадае значението им. Може да става дума за лъкове, птици или поели към небето човешки души“, поясни той.

Въпросният долмен е заобиколен от други долмени. Използваната за покриването му каменна плоча тежи 50 тона. „Нямаме никаква представа как онези, които са изградили конструкцията, са повдигнали толкова голям товар“, отбеляза Шарон.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.