Дендерският Зодиак – ключ към миналото

5

Едно от най-древните астрономически послания, оставени на човечеството от древноегипетските жреци, е Дендерският Зодиак, или Зодиакът на Озирис в храмовия комплекс Хатхор в Дендера.

В Зодиака са зашифровани знания, разбираеми само от „посветени“: за Вселената, цикличните процеси на планетата Земя, периодичността на повторението на глобални катастрофи.

Дендерският Зодиак е древна астрономическа карта, която съдържа цялата информация, необходима за изчисляване на „пътешествието“ на Земята от един зодиакален знак към друг в продължение на 29 920 години, което съответства на прецесионния цикъл.

Освен съзвездията и прецесионния цикъл на Зодиака може да се види нашата Слънчева система заедно със Слънцето, Земята и Луната. Земята се движи около Слънцето по своята орбита.

Египетските жреци добре са познавали тайните на прецесията и в основата на техните изчисления е заложена Великата година – 25 920 години. Една астрологична ера е равна на 1/12 от прецесията на земната ос и съответства на 2160 години.

Астрологичната ера е период от време, в който точката на пролетното равноденствие се намира в едно и също зодиакално съзвездие. Според редица изследователи на Дендерския Зодиак съзвездие Рак е разположено най-високо, което свидетелства за възможното време на неговото създаване, когато точката на лятното слънцестоене се е намирала в Рак.

Египетските жреци свързвали Дендера с много далечното минало. Един от надписите в храма гласи, че първоначалните планове за строителство са наследство от „ранна първобитна епоха“ и са били открити във вид на старинни чертежи, изпълнени върху животинска кожа във времената на последователите на Хор.

Според древноегипетския историк и жрец Манетон периодът на управление на последователите на Хор се пада в ерата на Рака – 6480-8640 г. пр.н.е.

Ученият езотерик Друнвало Мелхизедек (Drunvalo Мelchizedek) в книгата си „Древната тайна на Цветето на живота“ (Ancient Secret of the Flower of Life) пише, че във времената, когато е съществувала Атлантида, Земята се е въртяла в противоположна посока. Днешният север се е намирал на юг, и обратно.

След потъването на Атлантида са се изместили не само полюсите, но и Земята е започнала да се върти в обратна посока. Бог Тот е преминал през пет измествания на полюсите – той е виждал изгрева на Слънцето от изток, после от запад, след това от изток и отново от запад, и така пет пъти. Дендерският Зодиак демонстрира тази полярност.

Според Валерий Уваров – учен, специалист в областта на палеонауките и палеотехнологиите, уфолог – изображенията на Дендерския Зодиак свидетелстват за настъпила преди 13 659 години планетна катастрофа – удар от астероид и изменение на ъгъла на наклона на земната ос. В резултат на катастрофата точката на изгрева на Слънцето е започнала да се измества по линията на еклиптиката в обратна посока, навлизайки в „сърцето на Лъв“.

Външният кръг на Дендерския Зодиак е съставен от фигури – Декани (отрязъци от дъгата на астрологичния кръг с големина 10 градуса), които символизират хода на времето. Деканите се движат срещу часовниковата стрелка. Движейки се по съзвездията по линията на еклиптиката срещу часовниковата стрелка, изгревът на Слънцето в деня на пролетното равноденствие в годината на катастрофата е бил в първата минута на първия градус от главата на Рак.

Ударът от астероида е довел дотам, че зодиакалното време се е „обърнало назад“. Стрелката на зодиакалния часовник се е преместила с два Декана назад.

Според Валерий Уваров цялата зодиакална последователност на събитията е била такава: Земята е преминала през Ерата на Лъва, влязла е в Ерата на Рака, настъпила е планетната катастрофа, Земята е извършила „скок във времето“, връщайки се в епохата на Лъва, а след това, преминавайки една и съща зона в Ерата на Лъва от неговото сърце към Рак два пъти, Земята се е върнала на мястото, където се е намирала в момента на катастрофата.

Morkadis

Ученият и езотерик Светлана Павлова в книгата „Послание от миналото“ изследва Дендерския Зодиак и събитията, за които свидетелства той. В Дендерския зодиак са изобразени Слънцето, Земята и планети, които никога не са обозначавани на небесните карти.

В зодиакалния кръг е изобразено Дясното око – Слънчевото око Уаджет, Окото на Ра. Затова символът – кръг с окото на Ра над северните Риби – се явява Слънцето.

Всички символи на планети, представляващи антропоморфни фигури с глави на човек, сокол, бик, се пресичат от оси, което е позволило на Павлова да предположи, че центърът на главата на всяка от фигурите е координата на планетата в даден фиксиран момент.

Павлова е издигнала хипотезата за съществуването в далечното минало между Марс и Юпитер на планетата Фаетон, на мястото на което сега се намира Астероидният пояс, и Дендерският Зодиак е единственото в света документално потвърждение за съществуването на Фаетон.

Според руския философ, теософ и писател Елена Блаватска цялата област, заемана днес от Египет и пустинята, някога е била покрита с море.

„Това е станало известно благодарение на Херодот, Страбон, Плиний. Кога се е случило това? Историята не дава отговор на този въпрос. За щастие имаме Дендерския Зодиак – планисфера на тавана на един от древноегипетските храмове.

Този Зодиак, с неговите тайнствени три Деви между съзвездията Лъв и Везни, е намерил своя Едип, за да разгадае неговите знаци и да оправдае правдивостта на жреците, които са предали на Херодот, че полюсите на Земята и еклиптиката по-рано са съвпадали и че полюсите вече три пъти са се намирали в плоскостта на еклиптиката.“

Дендерският Зодиак е бил създаден с идеална астрономическа точност, затова последователността на разположенията на зодиакалните съзвездия Лъв и Рак не е могла да бъде нарушена. Възможно е на Дендерския Зодиак да е фиксирано звездното небе преди планетната катастрофа, случила се преди повече от 11 000 години.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.