Метеорит е причинил масово измиране на видовете преди 13 000 години

динозаври

Учени от Калифорнийския университет са доказали, че масовото измиране на видовете в Северна Америка преди около 12 900 години е било предизвикано от падането на метеорит.

Сред изчезналите животни са били мамутите-джуджета и предшествениците на съвременните коне, съобщи сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

За пръв път хипотезата за метеорита е била изказана през 2007 година. Тогава изследователите са предположили, че почти едновременното измиране на 35 вида бозайници и на 19 вида птици в Северна Америка преди близо 12 900 години е било предизвикано от падане на небесно тяло. В рамките на новото изследване учените от Калифорнийския университет в Санта Барбара откриха убедителни доказателства в потвърждение на тази хипотеза.

При геоложки изследвания на територията на остров Санта Роза са били взети образци от дълбочина около 3 метра. В тях специалистите са открили хексагонален диамант или лонсдейлит – алотропна модификация на въглерода, която се образува при падане на метеорит. Намерено е било още голямо количество сажди.

Изследователите са на мнение, че падането на метеорита е предизвикало силни горски пожари, които са допринесли за изчезването на много видове. Според учените геоложките проби по много показатели приличат на тези на възраст 65 млн. години, когато, както се предполага, също при падане на метеорит са изчезнали динозаврите.

Лонсдейлитът привлича все повече вниманието на специалистите. Чрез компютърни симулации е доказано, че специално обработен той е най-твърдият от известните към този момент материали. Образец от него може да се счупи при налягане от 152 гигапаскала. Диамантът се разрушава „само“ при налягане от 97 гигапаскала.

инфо: БТА

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.