Откриха аномална зона под спящ вулкан в Андите

%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5

Учените от Бристолския университет (Великобритания) са открили аномална зона на дълбочина 15 километра под подножието на спящия вулкан Утурунку в боливийските Анди, съобщава New Scientist.

Екипът изследователи под ръководството на Джон Бланди са открили слой, който се държи изключително странно. За разлика от околната магма веществото в него не само забавя сеизмичните трусове, но и провежда електричество. Учените предполагат, че причината за аномалното поведение се явява вода.

Изследователите са моделирали в лаборатория условията, които би трябвало да съществуват на такава дълбочина. Температурата там достига 1500 градуса по Целзий, а налягането превишава атмосферното 30 000 пъти.

Учените взели образци застинала магма, изхвърлена от вулкана преди половин милион години, разтопили я и я смесили с вода в различни пропорции. В резултат били постигнати същите показатели, както и в аномалната зона.

Установено било, че делът на водата в смес с магмата в зоната е 8-10 процента, което прави сместа електропроводима. Тоест под спящия вулкан се намира гигантско езеро. Запасите на вода в него са съпоставими с обема на езерото Хюрън от групата на Големите езера в Северна Америка. Впрочем това не е вода в чист вид, тъй като е разтворена в магмата.

Също така малко преди това подобни аномалии били открити под няколко вулкана в Нова Зеландия и Северна Америка. Геолозите отбелязват, че скритите в земната кора запаси вода значително превъзхождат нейните обеми на повърхността. Но съвременните технологии не позволяват нейното добиване.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.