Учени от Оксфорд откриха кои хора се страхуват повече от смъртта

смърт

Изследователи от Оксфордския и Мелбърнския университет изучиха страха от смъртта при атеистите, религиозните и силно религиозните хора и направиха интересни заключения

Психолози анализираха 100 научни статии, публикувани от 1961 до 2014 г., в които се съдържат сведения за отношението към смъртта на 26 000 души. Обединявайки данните, учените установяват, че по-високото ниво на религиозност е свързано с по-ниско ниво на страха от смъртта, предава порталът Phis.org.

„Външно религиозните“ хора се боят от смъртта повече, отколкото силно вярващите.

Под външна религиозност учените разбират поведение, мотивирано от прагматични съображения – например социални преимущества от вероизповеданието.

Освен това психолозите установяват, че 18% от хората, които се смятат за вярващи, се страхуват повече от смъртта, отколкото атеистите.

Картината се оказва още по-пъстра – повече от половината изучени сведения въобще не показва връзка между религиозността и страха от смъртта.

Изследването е обхванало само хора от САЩ и част от Близкия изток, поради това е трудно да се оцени как резултатите са обусловени от културни и религиозни традиции.

Така или иначе, работата на психолозите поставя под съмнение убеждението, че само религиозните хора не се страхуват от смъртта.

Атеистите, които просто не се боят да умрат, не изпитват необходимост от спасение в религията.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.