Япония изстрелва космически апарат, който ще донесе проба от астероид

астероид 2Япония изпраща в Космоса апарат, чиято мисия е да донесе на Земята проба от астероид, пише Space.com.

Мисията до астероида 1999 JU3, който вероятно съдържа вода и органичен материал, се състои от космически кораб, роувър и малък спускаем модул. Очаква се Hayabusa 2 да достигне до целта си за четири години, а след още две да се върне с проби от небесната скала. Астероидът ще бъде изследван с помощта на изкуствен спътник, френско-германски спускаем модул и роувър. Космическият апарат ще изстреля към астероида малка чукова трошачка, за да изкопае материал, който ще бъде върнат на Земята.

Смята се, че астероидите са градивни части на Слънчевата система, останали отпреди милиарди години, когато не е имало друго, освен скали и лед. С течение на времето малките парчета материал са се съединили, образувайки планетите и луните, които виждаме днес.


Hayabusa 2 е наследник на Hayabusa, която беше изстреляна през май 2003 и стигна до астероида Итокава през септември 2005 година. Въпреки трудностите, първата мисия успя да събере няколко зрънца астероиден материал и да се върне с тях на Земята, кацайки в един от безлюдните региони на Австралия през юни 2010 година. Оттогава този материал се използва от учени от целия свят.

В механизма за събиране на проби на Hayabusa 2 са направени значителни промени. Системата за запечатване е подобрена, броят на контейнерите за съхранение на проби е увеличен от един на три. Добавен е и резервен инструмент за събиране на материал, ако се наложи Hayabusa 2 внезапно да спре.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

АСТЕРОИДИ СА УДАРИЛИ ЗЕМЯТА ПРЕДИ 458 МЛН. ГОДИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.