Гръцки учени откриха гробницата на Александър Македонски?

 

мГръцки археолози са на мнение, че са открили гробницата, в която е погребан не кой да е, а самият Александър Македонски.

 

Самата гробница е с обиколка 498 м и по своите характеристики потвърждава изцяло първоначално направеното предположение, че в нея е погребана някоя видна царска особа.

От външната си страна тя е облицована с изключително скъп вид мрамор, който е гравиран по един наистина изумителен начин, предизвикващ оправдано възхищение дори и днес заради съвършенството на уникалната изработка, постигната със строителните инструменти на тогавашната епоха.


Гробницата притежава сводесто-пирамидална форма, като на върха й има поставен „Лъва на Амфиполи”, намерен през 1912 г. от гръцки войници, който четири години след това англичаните правят опит да отнесат в родината си.

Александър Македонски умира през 323 г. пр. Хр. на 34-годишна възраст, като се предполага, че е бил отровен от свои недоброжелатели.

Няколко месеца след това саркофагът с тленните му останки тръгва от Вавилон към Еге – първата столица на антична Македония, за да бъде погребан в гробница на македонските царе. Основателят на династията на Птолемеите в Египет обаче – Птолемей I Сотер, отнася тялото му в Мемфис, а по-късно в Александрия, но хилядолетия след това не се знае точното място, където той е положен за вечен покой, като през вековете периодично се появяват съобщения, че гробницата му най-после е открита.

инфо: http://www.chudesa.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook    

 

 

Един коментар
  1. anonimen 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.