Изоставените призрачни градове по света (част 2)

продължение от част 1

Дьолерсхайм, Австрия

Това селище на близо 900 години, както близките квартали, е било евакуирано малко след т.нар. Аншлус през 1938 г., за да могат военните сили на Вермахта да се обучават. Това се случва по заповед на Адолф Хитлер, въпреки че неговата баба Мария е била погребана тук. Днес се управлява от Австрийските въоръжени сили.  

Остров Грейт Бласкет, Ирландия

До 1953 г. тук са живели рибари. Когато броят на живеещите е намалял до 22 души, градчето е било изоставено.

Село Пегрема, Република Карелия, Русия

Красив пример за дървена архитектура. Изоставено е след Руската революция.

Припят, Украйна

Градът, кръстен на река Припят, е бил обитаем само 16 години. Всички негови 45 хил. жители са били евакуирани след инцидента в Чернобил през април 1986 г. Имало е увеселителен парк, който е работил само няколко часа, както и жп линия в покрайнините на града.

Селище Франциско Хернандо в Испания от Onde 2000

Изграден в началото на този век за 12 млрд. долара. Не са били предвидени водо- и газоснабдителни линии.

Някои от апартаментите са били продадени, но само в една трета от тях са се нанесли хора.

Morkadis

Санджи, Тайван – руините на бъдещето

Проектът е изоставен през 1980 г. след финансови загуби и множество автомобилни инциденти. Днес е един от най-зловещите градове в света. Всяка една къща, наподобяваща космически кораб, е била унищожена между 2008 и 2010 г.

Малкият Париж или Тиандученг, Китай

Място, в което може да влезете само през съответната порта. В него ще откриете Айфелова кула, парижански къщи и Марсово поле. Построено е през 2007 г.

Може да приюти поне 100 хил. души. Тук живеят обаче около 2 хил.

Област Ченгонг, Кунминг, провинция Юнан, Китай

Само в 10 процента от сградите живеят хора.

Сентралия, Пенсилвания

Тук са отворени две мини за каменни въглища през 1856 г. Градът започва да се разраства светкавично. През 1890 г. в него живеят цели 2761 души. Разполагал е с пет хотела, седем църкви, два театъра и 14 магазини и 27 пивници.

Миньорските дейности продължават до края на 60-те години на миналия век. След пожар в една от мините населението започва постепенно да намалява. През 2010 г. в градчето са живели само 10 души. Пожарът продължава да гори под земята и до ден днешен.


Плимът, о-в Монсерат, Малки Антили, Западна Индия

През юли 1995 г. местен вулкан става активен. През 1997 г. жителите са евакуирани.

Боди, Калифорния

Градът е основан близо до мина през 1859 г. от група от златотърсачи. През 1876 г. Standard Company открива големи залежи на злато и Боди е преобразувано от малък миньорски лагер в един от най-големите градове на Калифорния – с над 2 хил. сгради. За съжаление населението намалява бързо след 80-те години на XIX век. През 1900 г. в него живеят 965 души, а през 1940 г. – само 90.

Фордландия, Бразилия

Градът е основан от самия Хенри Форд през 1928 г. с идеята да снабдява автомобилните фабрики с гума и по този начин да си спести купуването на британски продукти. Фордландия се превръща в истински провал, тъй като дървото Hevea brasiliensis – основен източник на естествена гума – не може да живее из скалисти и неплодородни земи. Обитателите са били принудени да носят идентификационни значки и да ядат американска храна. През 1930 г. въстават, но бразилската  армия потушава бунта.

Чайтен, Чили

Чайтен е евакуиран през май 2008 г., когато вулканът Чайтен изригва за първи път от над 9 хил. години. Седмица по-късно целият град е наводнен за броени дни.

Грютвикен, Южна Джорджия

Това селище е било основано през 1904 г. от норвежки морски капитан с идеята да изпълнява ролята на китоловна база за неговата рибарска компания. Затворено е през 1966 г., но църквата все още се използва от време на време за сключване на брак. Хората са имали свое собствено кино (снимката по-долу е направена през 1993 г.). То обаче се срутва преди няколко години.

инфо: http://www.obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.