Пророческа статия на Айзък Азимов от 1964: Как ще изглежда светът през 2014 г.

айзък„Какъв ще бъде животът през 2014 година? След 50 години? Как ще изглежда Световното изложение през 2014? Не знам, но мога да предположа“, пише Азимов в „Ню Йорк Таймс“ през 1964. След Световното изложение в Ню Йорк през 1964 година култовият писател фантаст Айзък Азимов публикува във вестник „Ню Йорк Таймс“ статия с неговите предвиждания какъв ще бъде светът след 50 години, ако преживее заплахата на ядрения апокалипсис, надвиснала във времената на Студената война.

Ето и целия текст:

„Какъв ще бъде животът през 2014 година? След 50 години? Как ще изглежда Световното изложение през 2014?

Не знам, но мога да предположа.

– Машините ще продължат да избавят хората от рутинните задачи за деня. Кухненската печка ще има възможност за „автоготвене“: ще загрява вода и ще я превръща в кафе, ще пече филийки, ще вари яйца, ще пече бекон и т. н. Вечерята ще може да се „поръчва“ предварително и да бъде готова в определен час. Храната ще се съхранява в полуготов вид във фризера, докато дойде време да бъде приготвена. Подозирам обаче, че дори и през 2014 година ще се препоръчва да имаме малък кухненски ъгъл с печка у дома, където ние самите ще може да приготвяме храна, особено, когато очакваме гости.

– Комуникациите ще напреднат и ще позволяват да виждате събеседника си, докато говорите по телефона. При това екранът на телефона ще може да се използва и за работа с документи, снимки, четене на книги. Космическите спътници ще позволяват да позвъните във всяка точка на света само чрез набиране на необходимия номер, дори и на антарктическата станция.

– Човекът ще продължи да се отдалечава от природата и ще започне да създава среда, която е подходяща именно за неговото съществуване.

През 2014 година нещо обичайно ще бъдат електролуминисцентните дисплеи. Рекламните пана и стени ще светят с различни цветове и ще се променят само с едно натискане на копчето.

– През 2014 година роботите няма да са неотменна част от живота на човека, но към този момент вече ще съществуват. Ще има роботи домакини – твърде големи, тромави и бавни, но способни на основно почистване, подреждане и работа с електроуреди.

– Някои апарати напълно ще бъдат лишени от проводници и контакти, тъй като ще работят с дълготрайни батерии на основата на изотопи. Половината от енергийните нужди на човечеството през 2014 година ще бъдат задоволявани от атомни централи. Големи слънчеви електроцентрали ще бъдат построени в пустинните и полупустинните области: в Аризона, Негев, Казахстан.

На Експото през 2014 ще видим модел на космически електроцентрали, които събират слънчевата светлина чрез гигантски параболични фокусиращи устройства и излъчват събраната енергия към Земята.

– Пътищата ще достигнат пика в своето развитие през 2014 година. Там, където строителството им в определен момент е било невъзможно, ще се появят магистрали, по които дълги автобуси ще се движат в специални ленти.

Транспортът ще може да се движи без да се докосва до земната повърхност. Самолети разбира се ще има, но наземният транспорт ще може да се издига на 20-60 сантиметра над земята.

– Транспорт с „роботизиран мозък“… ще ви откарва до мястото, което искате и ще замени бавните рефлекси на човека шофьор.

– Обикновените рекламни плакати ще бъдат заменени със специални табла. А специални прозрачни кубове ще предават триизмерно изображение.

Morkadis

– Световното население ще наброява 6.5 млрд. души, ако няма контрол на прираста, през 2450 година Земята ще се превърне в един пренаселен Манхатън. За да се избегне това в целия свят трябва да се лансира идеята за контрол на раждаемостта чрез рационални и хуманни методи. 2014 година е ще бъде много важен и преломен момент в този план.

– Обикновеното селско стопанство ще се сблъска с големи трудности, които ще доведат до създаването на специални „ферми“ за изкуствено отглеждане на микроорганизми. На пазара ще се появят разнообразни продукти с различни цветове и вкусове на основата на дрожди и водорасли.

– През 2014 година светът ще бъде място, където изпълнението на обикновена и рутинна работа ще бъде невъзможно без използването на специални машини, които напълно ще заместят човека в някои области.

В този план ще се промени и образованието в училищата. Всички ученици от средните училища ще изучават основните принципи на компютърните технологии, двоичната аритметика и всички предмети, които ще им позволят да станат професионалисти в компютърните езици, които ще са много по-съвършени от съвременния Фортран.

– Прозорците ще бъдат отживелица, а където ги има, ще бъдат поляризирани, за да спират силната светлина. Степента на затъмненост на прозореца ще се определя автоматично в зависимост от външната осветеност.

– През 2014 ще има непилотирани полети до Марс и ще се работи по организирането на експедиция с хора. Ще видим модел на марсианска колония.

– Една от най-тежките болести на съвременния човек ще бъде скуката. Броят на „заразените“ ще се увеличава всяка година. Това ще доведе до тежки душевни заболявания, емоционални и социални последици и се осмелявам да предположа, че психиатрията ще бъде едно от най-важните медицински направления през 2014…

инфо: pik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

11 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Stevean78 10 години ago
  3. Анонимен 10 години ago
  4. Анонимен 10 години ago
  5. Klavdia Blajeva 10 години ago
  6. Klavdia Blajeva 10 години ago
  7. Darinka Ivanova 10 години ago
  8. danageliks 10 години ago
  9. Анонимен 10 години ago
  10. anonimen 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.