Срещата с извънземните може да се случи съвсем скоро

Space AlienСет Шостак, един от ръководителите на института SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute), за пореден път ни уверява, че търсенето на извънземен разум задължително ще се увенчае с успех.

На симпозиум на НАСА по иновационни перспективи на технологиите (2014 NASA Innovative Advanced Concepts), провел се в Станфордския университет, американският учен обещал, че ще намери живот на други планети след 24 години. Това ще бъде закономерно, тъй като радиоастрономите сега “броят” вече не хиляди звездни системи като преди, а милиони, стараейки се да засекат сигнал от извънземни цивилизации.

С други думи, за четвърт век той задължително ще бъде засечен.  Шостак  разчита на мощността на телескопите „Алън“ – новата изследователска система, чиито 350 антени сега се довършват на площадка, разположена на около 500 км от Сан Франциско.

Според Шостак около всяка пета звезда се върти поне една планета с подходящи условия за живот. Това означава, че в нашата галактика мжоже да съществуват десетки милиарди планети, подобни на Земята.


Тоест, казва астрономът, ако на една от планетите съществува живот, а нивото на нейното развитие е подобно на земното, то нейните обитатели ще получат радиосигнал от Земята и ще му отговорят или самите учени ще засекат сигнал на извънземна цивилизация. Изводите на Шостак частично са базират на данни, събрани от космическата обсерватория „Кеплер“.

Чакаме отдавна

Радиосигнали от извънземни чакаме от 1961 година, а самият проект SETI стартира още през 1959 г. Сет Шостак прослушва Вселената от 2001 година и периодично ни обнадеждава. Което, разбира се, не укрепва вярата в неговите прогнози, но помага в откриването на средства за продължаване на търсенето.

През 2004 година астрономът обеща да открием братя по разум още в близките 20 години. Тоест към 2024 година – благодарение на мощните компютри, чиято производителност се удвоява на всеки две години. Тоест с такива със сигурност ще можем да „отцедим“ смислените сигнали от общия фон. Тогава Шостак обяснява, че оптимизмът му е свързан с факта, че в Млечния път се наброяват от 10 000 до 1 млн. радиосигнала, част от които вероятно се изпускат от разумни същества.

През 2008 година Шостак отложи момента на контакт с година и го назначи за 2005 г. И ето че последната дата е 2040 година. Ще се наложи да почакаме, както си чакаме и лекарството срещу старост. Като говорят за неговата поява, учените всяка година обещават: „След 10-15 години!“

Трябваше да дойдат още преди три години

Уви, не се сбъднаха математическите прогнози на учените, които буквално изчислиха, че астрономите ще открият извънземен живот през 2011 г.

Американски изследователи се позоваха на знаменития закон на Мур, чието действие в оригинал се разпространява върху транзисторите, като заявиха, че всъщност той е много по-универсален и може да бъде приложен към други области на науката и техниката. Значи, оттласквайки се от предишните постижения, съвсем реално е да се предскаже бъдещето.

Законът на Мур е открит през 1965 година от Гордън Мур – три години по-късно той става един от основателите на компанията Intel. Мур го открива на основата на наблюдения и ги публикува в сп. Electronics, където представя своята прогноза за развитието на полупроводниковата техника и прочие микроелектроника.

Мур предрича, че количеството на транзисторите в микросхемите ще се удвоява ежегодно. В резултат процесорите ще поевтиняват, ще стават все по-бързодействащи и миниатюрни. След 10 години Мур поправя самия себе си и уточнява, че удвоението ще настъпва с интервал две години. Това му откровение получава названието „закон на Мур“.

Самуел Арбесман от Харвардската медицинска школа, който многократно се е изумявал, че емпиричното по същност правило е станало едва ли не закон на природата, решил да го приложи към астрономията. Той и Грег Лафлин от Калифорнийския университет се заели с предсказания в областта на откриването на екзопланети, като изхождали, като Мур, от предишните достижения.

Morkadis

Арбесман и Лафлин отчели, че първата планета извън Слънчевата система е била открита през 1988 г., а днес броят на известните екзопланети надвишава хиляда и още няколко хиляди претендират да приличат на нашата Земя по размери, маса, местоположение до своята звезда и температура на повърхността.

Изследователите изчислили динамиката и се получило следното: първата сестра на Земята с обитатели от „земен тип“ ще бъде открита през май 2011 година. Шансовете – 50:50.

Към 2020 година вероятността за откриване на извънземен живот нарастват до 75 процента. А към 2264 година, изчислили учените, извънземните със сигурност ще се намерят. Е, почти – вероятността за това събитие е оценена на 95 процента. Така излиза по закона на Мур, ако го приложим към нашата галактика.

Заключение: според Шостак братята по разум трябва да ги чакаме още четвърт век, а според Арбесман и Лафлин – 150 години. Интересно, кой ще се окаже прав.

Място за оптимизъм има

Сет Шостак наскоро бил обнадежден от Дънкан Форган от Единбургския университет. Той по свой си начин изчислил броя на обитаемите планети в Млечния път и определил, че те не са по-малко от 361.

Дънкан създал математически модел на нашата галактика, в която, както е известно, има разумен живот и ние сме свидетелство за това. Той създал програма въз основата на днешните знания за способностите на звездите да се обзавеждат с планети с подходящ размер и разположени в благоприятна за възникването на живот зона. И започнал работа по три сценария.

Първият сценарий предполагал, че живите организми се появяват трудно, но след това се развиват добре. Във втория – те изпитват трудности да се превърнат в разумни същества. По третия сценарий животът може да се е пренасял от една планета на друга, както следва от доста популярна хипотеза за възникването му на Земята.

Накрая, независимо от всички трудности, ученият получил три положителни резултата. А именно 361 разумни цивилизации за първия и най-труден случай, 31 513 – за втория, и 37 964 – за третия.

Излиза, че нашата цивилизация може да е 37 965-ата разумна в Млечния път. Дали съседите скоро ще кажат „Здрасти“, както вярва Шостак?

Вижте още: 

Разговор с бивш служител на ЦРУ относно Зона 51 и извънземните

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Peter Pertov 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.