Магнитните полюси сменят местата си! Какво ни очаква?

земя

Северният и южен магнитен полюс на Земята са се разменяли няколкостотин пъти. Скоро това отново ще се случи и дори и да не ни се иска, коренно ще промени облика на родната ни планета.

Магнитното поле около планетата ни е невидимо. То представлява щит, който ни пази от смъртоносната слънчева радиация, като отблъсква заредените частици далеч от повърхността на Земята. Лошата новина е, че магнитното поле се променя постоянно. Подобни промени са се случвали многократно. Най-кардиналната е цялостната размяна на северния и южния магнитни полюси.

Когато полюсите се разменят, магнитното поле отслабва, но никога не спира да действа. Дори да спадне до 10%, магнитното поле все още съществува.

Пълната размяна на магнитните полюси на Земята се случва средно няколко пъти за милион години. В някои случаи размяната не е пълна и води до екскурзия за полюсите. Това представлява непълна размяна, при която магнитните полюси се разместват, но след това се връщат на своето място.

Пълна размяна на полюсите за последен път се е състояла преди около 780 000 години. Времева екскурзия е имало преди около 41 000 години, като е продължила 1000 години, от които около 250 е имало пълна размяна на местата на магнитните полюси. След това те отново са се върнали на местата си.

Както стана ясно, една размяна или екскурзия ще намали значително защитните сили на Земята и ще доведе до увеличаване на радиацията на повърхността ѝ. Ако това се случи днес, то ще създаде реална опасност както на функционирането на сателитите, които обикалят около планетата, за самолетите, както и за цялата енергийна инфраструктура на повърхността на Земята.

Размяната на полюсите ще донесе невиждани от поколения наред магнитни бурии. През 2003-та мощно изригване предизвика крах на електрическата система в Швеция, авиационният поток спря, а сателитните и комуникационни връзки бяха прекъснати. През 1859-та година бурията бе в пъти по-силна и избута Северното сияние толкова на юг, че то можеше да се наблюдава от Карите. Всичко това обаче е нищо в сравнение с това, което ни очаква, ако полюсите се обърнат.

Реалните последствия върху живота на планетата при следваща размяна на полюсите не могат да бъдат предвидени. Първите от тях обаче със сигурност ще засегнат наличната електронна инфраструктура. Ще трябва да преживеем известно време без електроенергия, без отопление и климатици, без GPS и интернет, което ще доведе до милиарди долара загуби дневно.

Животинските видове също ще бъдат крайно объркани. Много от тях имат някакви форми на магнитни рецептори, които им позволяват да чувстват магнитните полюси на Земята. Именно това им помага при дълги преходи на миграция. Когато полюсите се разменят, те няма да могат да се ориентират.

Последната хилядолетна екскурзия е имала цели 250 години на пълна размяна на полюсите. Тогава Земята вече е обитавана от прахора – неандерталци. Фактът, че са оцелели, както и животът на планетата, все пак дава надежди, че и ние ще се справим. На всеки 100 години магнитното поле на Земята намалява с 5%, което дава основание да предположим, че следващата размяна ни очаква някъде в идните 2 000 години.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.