3/4 от световното население ще се сблъска със смъртоносни жеги в следващите 80 години

пустиня

Почти 3/4 от световното население може да стане жертва на смъртоносни топлинни вълни, ако продължи настоящият темп на отделянето на парникови газове в атмосферата, предупреждават учени.

Ново изследване анализира над 1900 места по света, където има смъртни случаи заради опасни жеги.

Според доклада 1/3 от населението е било изложено на поне 20 дни с потенциално смъртоносно високи температури през 2000 г. Този дял обаче може да нарасне до 74% до края на века, ако нивото на въглеродни емисии продължи да бъде високо. Дори обаче да предприемем агресивни мерки за намаляването на вредните емисии, все пак 47% от хората на планетата ще се сблъскат с крайно опасни горещини до 2100 г.

Според учените климатът се променя толкова бързо, че хората вероятно няма да могат да се приспособят към по-високите температури. Според различни анализи човешката дейност изменя климата 170 пъти по-бързо, отколкото природата.

„Човешкото тяло може да функционира само в определени температурни граници – около 37 градуса. Горещините представляват изключителен риск за живота, защото топлото време, придружено от високата влажност, повишава температурата на тялото, което е смъртоносно опасно“, заявява проф. Камило Мора от Университета в Хавай.

Хората могат да издържат на външни температури над 37 градуса, само ако могат да се охлаждат, основно чрез потенето. Но при висока влажност, когато въздухът е наситен с водни пари, процесът става неефективен, тъй като потта спира да се изпарява от кожата.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.