5 математически трика, които малко хора знаят

Математиката е сложна наука и в училище много мъчеше някои от нас. Училището свърши, но математиката цял живот ще бъде с нас под една или друга форма. Има няколко лесни трика, които ни се искаше да знаем, когато бяхме ученици. Освен, че са забавни, наистина помагат.

4

1. Ако намирате дробите за сложни опитайте този метод познат като „обратния Зоро”. Начертайте линия на от знаменателя към цялото число,  в този пример числата са 4 и 24. Трябва да сметнете колко пъти 4 се съдържа в 24 (6 пъти). След това начертайте линия към числителя, при нас числителя е 3. Умножаваме 6 по 3 и получаваме 18, което е окончателния отговор на въпроса.

5

2. Лесен начин, с който може да се умножава до 9 за нула време

6

3. Този метод е много лесен, стига да знаете как се процедира.  Напишете дробите един до друг, нарисувайте диагонално две крила, както е показано на снимката, за да образуват знака Х. Начертайте и две антенки на върха. Умножете цифрите на всяко крило и сложете отговора вътре в антенката. Следващата стъпка е да нарисувате тяло в долната част и умножете двете долни числа, напишете отговора в вътре.  В зависимост от това дали събирате или изваждате, изчислявате числата в антенките и преписвате долното число.

7

4. Лесен метод, с който може да определите какъв ден е била някоя дата (или ще бъде), без да ви е нужен календар

8

5. Как да смятаме лесно проценти. Да речем, че трябва да се остави бакшиш от 15%, ето един лесен начин как да се сметне.
Първо намираме 10% (т.е. разделяме числото на 10) . След това се добавя половината от тази стойност и отговорът е готов:
Например: 15% от 25 лв. = (10% от 25) + ((10% от 25) / 2)  = 2.50 лв.+ 1.25 лв. = 3.75 лв.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.