Спътници отбелязват движение с неизвестен произход на Марс (видео)

Поредната загадка подхвърли на учените Червената планета: изследователи са документирали движение с неизвестен произход.

marsСателити на Червената планета са забелязали движение, което е с неясни причини: на повърхността се движат по необясним начин гигантски камъни. Учените изразяват различни предположения за новите загадки на Марс.

Изследователите дискутират обектите, които достигат диаметър девет метра, движат се на равна повърхност и оставят дълбоки бразди. От НАСА засега не са коментирали ситуацията.

В момента се изследват снимки, направени от Mars Reconnaissance Orbiter. Автоматичната камера с висока резолюция „HiRISE“ е записала неясен обект, който се движи в района „Nili Fossae“. Диаметърът на обекта е около 20 метра. Той се претъркаля и оставя след себе си ивици, които напомнят релси. Движението на обекта е регистрирана на 900 метра от кратера Гейл, близо до мястото, където е Curiosity.

Един от експертите е забелязал на записа мистериозна транспортна система. По асоциация тя изглежда като монорелсов път, на който ясно се виждат очертанията на неизвестен правоъгълен обект.

Подобни търкалящи се камъни са забелязани и на Луната.

Според ученият Фил Плейт, блогър от сайта „NewScientist, трябва да се обърне внимание, че камъкът не се търкаля по стръмен склон, така че не е ясно каква е причината този обект да се движи.


Експертите предлагат следната версия: на повърхността на Марс се движат вихри, които се наричат и „марсиански прашни дяволи“. Вихрите се появяват като колони под формата на змии, имат височина от около 780 метра и ширина – 30 метра. Те се движат с около сто километра в час. Учените представиха теорията, че загадъчните движещи се скали на Марс са свързани с марсианските дяволи.

инфо: http://www.epochtimes-bg.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.