Марс тресе астероидите около Земята

марсМарс, а не само Земята се оказал един от главните смутители на спокойствието на астероидите във вътрешните предели на Слънчевата система, чието гравитационно взаимодействие с малките небесни тела редовно предизвиква „земетресения“ на тяхната повърхност, твърдят астрономи в статия в сп. Icarus.

„Сега не смятаме Земята за единствен виновник на смущенията и въпросният факт ни отваря очите за това, че в Слънчевата система могат да съществуват и други механизми, които „обновяват“ повърхността на астероидите“, твърди Франческа де Мео от Масачузетския технологичен институт.

Де Мео и колегите ѝ се опитали да намерят отговор на въпроса: защо спектърът на повечето астероиди в околностите на планетите от земната група сочат за тяхната относителна геоложка „младост“, на възраст не повече от един милион години.

Досега астрономите смятаха, че причина за това е било гравитационното взаимодействие на такива астероиди със Земята, което водело до „разклащане“ на небесните тела и постоянно обновление на частиците прах на тяхната повърхност. Затова повърхността на такива обекти, за разлика от „жителите“ на Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, не успяват да се изменят и да придобият характерния червеникав оттенък.

Авторите на статията проследили движението на 60 необикновени астероида по орбита и стигнали до извода, че около една десета от тях не идват близо до Земята, но често се сближават с Марс. Преди много учени отричаха възможността за взаимодействие на астероидите с Червената планета, като се позоваваха на малките размери и маса на Марс.

Според изчисленията на Де Мео и сие такива събития все пак са възможни, ако Марс и астероидът се сближават на достатъчно малко разстояние. Този факт, както смятат авторите, не позволява да се се смята Земята за единствен „смутител на спокойствието“ на астероидите в околностите на планетите от земната група.

Очевидно Марс играе важна роля в обновлението на астероидите, разрушаването и промяната на техните орбити, заключават астрономите.

инфо: http://inews.bg

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.