Играта на Тетрис намалява травмиращите спомени с 62%

тетрис

Ново изследване откри, че играта на Тетрис, ретро популярна игра с напасване на блокчета, може да намали формирането на натрапчиви спомени след травмиращо събитие.

Участниците в изследването са били претърпяли катастрофа през последните шест часа и са чакали в спешното отделение в Оксфорд, Англия.

Докато са чакали някои са били окуражавани да играят Тетрис. За сравнение, контролна група само е попълнила дневник на събитията, които са се случили след пристигането в болницата.

Резултатите показали, че през следващата седмица тези, които са играли Тетрис са имали с 62% по-малко натрапчиви спомени за травмиращото събитие.

Техните спомени за събитието също са избледняли значително по-бързо от спомените на хората в контролната група.

“Тетрисът със сигурност отвлече ума ми по време, когато най-вероятно иначе щях да седя мрачен и да се самосъжалявам,” споделя един от участниците в изследването.

Смята се, че игрането на игра влияе на начина, по който се консолидират спомените. Изследването показва, че вероятно има “прозорец на възможността” скоро след настъпване на травматичното събитие.

Тетрис може да прекъсне процеса от преместването на събитието към областта на мозъка, където се съхраняват дълготрайните спомени и откъдето ще може безкрайно да се извиква и спомня.

Прости дейности като броене или решаване на кръстословици нямат същия добър ефект. Оказало се, че дейността трябва да е визуално ангажираща и играчът да е напълно  потопен в нея. Вероятно Тетрис не е единствената игра, която може да предизвика такъв ефект.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.