Новооткрит фосилизиран зъб е на път да пренапише историята

2

Учените съобщиха за шокиращо откритие в Германия на древни вкаменелости от зъби, които са на възраст около 10 милиона години и които според тях не се вписват в нашата установена хронология на човешката история.

Това, което предизвиква напрежение, е, че една от тези вкаменелости е подобна на тези на примитивните предшественици на човечеството, хоминините – само че досега сме виждали такива зъби в Африка, а не в Европа. При това откритите на Черния континент вкаменелости са милиони години по-нови.

„Това не само е първият път, в който откриваме нещо подобно тук от повече от 80 години насам, но е и нещо съвсем ново, нещо, което досега не е било известно на науката“, казва палеонтологът Херберт Луц от Природонаучния музей в Германия.

Находката, направена близо до германския град Епелсхайм през септември 2016 г., разкрива два добре запазени зъба, датирани преди около 9,7 милиона години.

Исторически регионът на Епелсхайм е добре известен с откриването на различни вкаменелости през годините. Единият от тези зъби, горният десен молар, има общи характеристики с тези на други образци, открити в района.

Но другият зъб, горен ляв кучешки, е нещо съвсем друго и изследователите казват, че неговият контур и форма му придават близост със зъбите на хоминидните видове, включително Australopithecus afarensis, най-известният пример за който е скелет, наречен Луси.

а3

Горният ляв кучешки зъб – Mainz Natural History Museum

Работата е там, че Луси е датирана само на малко повече от 3 милиона години, а ранните предци на човечеството се смята, че са започнали миграцията си от Африка към Европа и Азия преди около 100 000 години.

Така че големият въпрос сега е: На кого във времето и пространството може да са принадлежали тези зъби? И как, в името на човешката история, са попаднали там?

„Имаме два зъба от една персона. Това обаче значи, че трябва да е имало цяла популация,“ казва Луц пред ResearchGate.

„Няма как да е бил един единствен, като Робинзон Крузо … и като откриваме образци от примитивни видове в целия Средиземноморски регион, защо няма такива? Това е пълна мистерия, откъде се е появил този и защо никой досега не е намирал такъв зъб.“

„Искаме да се въздържаме от спекулации“, казва Луц.

„Това, което тези открития определено ни показват, е, че дупките в нашите знания и това, което имаме като фосили, са много по-големи от това, което предполагахме.“

След като отлага публикуването на изследванията си повече от година, докато продължават изследванията – които все още са в ход – екипът вече е предоставил своите констатации на публиката в предпечатна версия.

Morkadis

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Кищимската мумия – доказателството за извънземен живот

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Възстановиха лицето на мумия на скитите

Удивителни рисунки върху камъни показват, че човекът е яздил динозаври

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.