Разкопки разкриха амфитеатър в центъра на София

амфи

Разкопки разкриха наличие на огромна амфитеатрална арена в центъра на София. Това съобщи ръководителят на разкопките Жерин Величков.

В центъра на амфитеатъра се намира сградата на Гьоте институт на улица “Будапеща”, а южната част на древното съоръжение буквално опира до тротоара на бул. “Дондуков”.

Датировката, направена по намерени в разкопаните пластове монети показва, че строежът му е започнат по времето на римския император Диоклециан и най-вероятно е завършен от император Константин Велики през IV век. Арената на амифитеатъра е с дължина 60 метра и с широчина 43 метра, което го прави със средно с около 10 метра по-малък от двете страни от римския Колизеум (70 на 50 метра).

По първоначални проучвания височината на трибуните му е била 20 метра, а гладиаторските борби са можели да бъдат гледани от повече от 20 000 души. Разположените на арената е Изток – Запад, както е при съвременните стадиони. Основната трибуна е вкопана в стръмния склон, който се получава от ул. “Московска” до нивото на бул. “Дондуков”.


Разкопаните до сега стени са с височина близо 5 метра, като те съвсем отчетливо показват краищата на арената. Проблем е обаче разкриването на самата трибуна, защото върху нея са построени множество къщи, включително сградата на британското посолство.

 На разкопания терен ясно личат основните ложи, в които са били разполагани важните граждани на Сердика, както и вратата, откъдето са били изкарвани зверовете за гладиаторските битки.

Амфитеатърът в София е 77-ият открит в света, но с големите си размери е безпрецендентен в земите на източните провинции на Римска империя. По големина и разположение той наподобява открития амфитеатър в Париж.

По думите на археолога Жерин Величков българският е уникален в световен мащаб с вписания в него античен театър.

“Ние предполагахме наличието на амфитеатъра, но бяхме изключително изненадани, когато открихме вписана в него сцената на античен театър. Това е нещо уникално в света”, обясни археологът.

Проучванията показват, че столичният античен театър е било 2 пъти по-голям от пловдивския.

“Античният театър в Пловдив има сцена с големина 28 метра. Откритият театър, вписан в амфитеатралната арена на древна Сердика, има сцена с диаметър 55 метра”, каза Величков.

Античният театър е бил построен близо 100 години преди амфитеатъра като той е бил така изравнен, че да пасне на строежа на “новото” съоръжение.

Това е третият амфитеатър, който се открива в България. Другите два са намерени край Девня и Хисаря, но техните арени заедно могат да се впишат в тази на софийския.

Общината ще преговаря с НЕК и Гьоте институт

Теренът, върху който бе разкрита голяма част от арената на съоръжението, е собственост на Националната електрическа компания, съобщи в петък председателят на общинската комисия по устройство на територията Борислав Бориславов.

Morkadis

Предстои да се водят преговори с Министерството на икономиката и енергетиката и областния управител на София Тодор Модев да се даде на компанията друг терен, върху който да строи. Ще се преговаря и с Гьоте институт за учебните зали, които попадат точно в средата на античната арена.

През 2004 година е била открита западната трибуна на амфитеатъра, но тогава учените само са предполагали, че това може да е търсеният от 87 години амфитеатър на Сердика. През 1919 година строители откриват в близост до бул. “Дондуков” плоча с изобразени гладиаторски битки и нарисувана арена, но никой до преди 7 дни не е знаел със сигурност къде точно е арената.

В момента западната трибуна e вградена и консервирана във фоайето на хотел “Арена Сердика”, намиращ се на улица “Будапеща” срещу входа на Гьоте институт. Тя е напълно запазена и до нея ще бъде осигурен безплатен вход, увериха от общината.

“Това е началото на една кампания, която ще проведем, за да разкрием това невероятно археологическо откритие. В София са почти изчезнали обектите, които могат да привлекат туристите и да направят града по-привлекателен за хората. Това е дар от съдбата”, заяви Бориславов.

Разкопките, които доведоха до откритие, продължават вече 6 месеца и са коствали близо 120 хиляди лева.

За да бъде разкрито и напълно реставрирано съоръжението ще се нужни милиони, обясни Бориславов. Той заяви, че общината ще поеме своя ангажимент и ще започне активни преговори с Министерството на културата, Министерството на икономиката и енергетиката и всички заинтересовани, които имат притежават терени върху амфитеатъра, за да бъде разкрит напълно.

“За да бъде разкрит пловдивският античен театър са били съборени няколко възрожденски къщи, но той се е превърнал в символ на града. Мисля, че ние също можем да пожертваме няколко сгради”, каза още общинският съветник.

 

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ХРИСТИЯНСКО ПОГРЕБЕНИЕ НА МЪЖ С КАМЪК ВЪРХУ ГЪРДИТЕ

инфо: http://www.mediapool.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.