Пропуснахте ли Персеидите? Идват Алфа-Ауригидите

зРядка възможност да се полюбуваме на полета на най-дългочаканите „падащи звезди“ – Алфа-Ауригиди, ще имаме на 1 септември. За последен път този метеорен поток е бил удобен за наблюдение през 2007 г.

Рядката поява на тези небесни скитници в околностите на Слънчевата система е свързана с родителското им тяло – кометата Киес, която ни идва на гости веднъж на 2000 години.

В Института по астрономия на Руската академия на науките съобщават, че метеорният поток, който води началото си от съзвездие Колар, е започнал още в неделя, 25 август, а последните метеори ще паднат на 7 септември. Тази неделя, 1 септември, ще бъде максимумът на метеорния поток.

За разлика например от много богатите на „падащи звезди“ Персеиди, които наблюдавахме на 12 август, Алфа-Ауригидите не са толкова многобройни. Търпеливият наблюдател ще може да „улови“ едва 6-7 ярки метеора на час.


Тяхната особеност е в необичайността на самата комета, чиито „прашинки“ се явяват Алфа-Ауригидите.

Ако повечето от другите посестрими на кометата се въртят около Слънцето максимум за 200 години, то Киес прави пълно завъртане по орбитата си за 2000 години.

„Звездите“, които наблюдаваме на периоди от 7-8 години, са част от носещата се по орбитата на кометата опашка (те се образуват в резултат на нагряването на ядрото на кометата при преминаването й покрай Слънцето).

инфо: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.