Мистерията на картите таро

таро 1Картите таро винаги са навявали чувство за нещо злокобно и потайно.

Езотериците ги смятат за необятна съкровищница от познание, кодирано в символи, разкриващи се само пред посветените.

До голяма степен мистериозността на картите таро се дължи на факта, че никой не е успял да датира и да докаже техния произход.

Някои изследователи ги съотнасят към магьосническите времена на древен Египет. Други търсят техния първообраз в Древен Вавилон или Тибет, а трети стигат дори до Атлантида.

Първите документирани карти таро са създадени между 1430 г. и 1450 г. в Милано, Ферара и Болония.

Според един от най-популярните автори на таро тълкувания – Артър Едуард Вейд е много вероятно картите да произлизат taro 2от тайния символен език на катарите.

Таро е символна система, тя не работи не с думи, а с картини. Таро работи със 78 карти, които се смятат за символни врати, показващи бъдещето по начин, по който го правят и сънищата.

В хода на историята колодите и изображенията върху картите се видоизменят и насищат с допълнителна символика.

Картите отразяват духа на времето, в което са създадени и в чиято услуга се използват.

През 2003 г. Джоузеф Мартин публикува „Таро на търсещия“ – книга с ръководство и лично изрисувано от него тесте. Освен, че изображенията са с модерна компютърна анимация, те съдържат в себе си кабалистични, астрологични символи, кристали и руни.

По този начин авторът ясно заявява своята позиция, че предсказанието е синкретично изкуство, което не се свързва толкова с отделна система, колкото с едно дълбоко интуитивно познание за вселената и за хода на времето.

Картите в таро колодата са разделени в 2 големи групи. Едната от групите съдържа 22 карти т.нар. Старши аркани. Те включват – Глупакът, Императорът, Папата, Любовниците, Колелото на съдбата, Умереност, Сила, Справедливост, Луната, Слънцето, Колесницата, Отшелникът, Обесеният, Смърт, Кулата и Страшният съд. Тази група карти в най-концентрирана степен съдържа концепцията на системата таро.

Добри и лоши карти таро няма, човек сам прави бъдещето си трудно и леко, в зависимост от отношението си към него.

инфо: http://sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.