Призракът на монахинята от Палермо

пЗа кратко с нищо не забележителната църква „Мадона дела Мерчеде” в Палермо се превърнала в забележителност номер едно и вярващи от цял свят посещават Сицилия, за да замрат в молитвен екстаз заедно с призрака на монахинята пред нея.

Жената в монашески дрехи почти всеки ден мълчаливо заема мястото си на камбанарията и започва да се моли…

Привидението се появило в навечерието на католическия Великден, който тази година беше на 31 март. За всички християнски конфесии това е най-големият празник в годината, в основата на който лежи евангелското повествование за чудото на възкресението на Исус Христос, разпънат на кръста.

Вярващите италианци не се съмняват, че посещението на монахинята е истинско чудо. Тя не се смущава от светкавиците на фотоапаратите и мобилните телефони, както и от възторжените викове на многобройната тълпа и реагира на всичко, което се случва на площада с олимпийско спокойствие. Монахинята позволява да я снимат дори на телевизионните репортери, които веднага изпълнили палермския квартал Капо в преследване на сензацията.

Историята познава множество подобни примери. Специалисти по паранормални явления свидетелстват, че привидения в монашески одежди най-често се явяват в църковни помещения или в сгради, построени на места, където някога е имало храм или света обител.

Обикновено духът на някоя сестра не намира покой, в случай че приживе тя е станала жертва на религиозно преследване или е починала от жестока смърт.

В миналото сред монахините била разпространена практиката доброволно да се зазиждат в килия, оставяйки си само малко прозорче, през което им подавали оскъдна храна. Така например в английския град Йорк имало манастир, където в такава „единична килия” гаснела доброволно отказала се от всички земни радости монахиня.

Уви, нещастницата нарушила обетите, заради което разгневените сестри я зазидали жива в стената. Оттогава призракът й редовно се появява в обителта. А когато на мястото на манастира построили театър, монахинята започнала да се разхожда из този храм на изкуството.

Кое обаче накарало духа на сицилийската монахиня да заеме място до камбаната в катедралата „Мадона де ла Марчеде”?

Гонения приживе, мъченическа кончина или някакъв тежък грях?…

Палермо е особен град. В него всичко излъчва старина и древност. В града има множество забележителности, като една от най-интересните е музеят-мавзолей на мъртъвците. Щом в квартала Капо се появил призракът на монахинята, много вярващи си спомнили за музея.

Историята му започва през XVI век, когато силно се разраснал манастирът на капуцините и се появила нуждата от достойно гробище за братството. За тази цел била приспособена криптата под манастирския храм.

Първият покойник намерил пристанище там през 1599 година, след това били пренесени останките на няколко починали по-рано монаси. С времето помещението на криптата отесняло и постепенно капуцините изкопали дълъг коридор, в който чак до 1871 година слагали телата на починалите монаси.

Особеност на местната почва и атмосфера е в това, че попадайки в катакомбите, телата не се разлагат. Затова подземието се превърнало в престижно гробище, където започнали да полагат духовни лица, представители на благороднически семейства от цяла Италия.

Погребения се правели до 1882 година, след което подземното гробище било затворено. Впоследствие няколко пъти били правени изключения. Първоначално в подземието погребвали само мъже, но по-късно започнали да внасят и жени. В катакомбите има т.нар. женски коридор, в който почиват телата на представителки на слабия пол.

Morkadis

След появата на призрака на монахинята в Палермо мнозина решили, че нечий неспокоен дух не може да намери покой под земята.

В Италия нееднократно се раздавали призиви подземното гробище да се затвори за посещения. Привържениците на тази идея се оплаквали, че властите на града са превърнали мястото за погребения в туристически атракцион, за да печелят пари.

Безцеремонността по отношение на напусналите живота, издигната като правило, оскърбява душите на мъртвите. В същото време те се нуждаят от покой, тишина и почит. Вярващите са убедени, че монахинята в камбанарията на катедралата в Палермо е ням укор към хората, които са злоупотребили с властта си, за които винаги на първо място е жаждата за печалби.

инфо: http://ednodete1.blog.bg и http://po-krasivi.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.