Рентгенови лъчи свидетелстват за наличие на тъмна материя във Вселената

космос 1Като проучиха наблюдения, извършени с телескопи на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), астрономи откриха следа, която навежда на мисълта, че съществува тъмна материя във Вселената, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Макар да се смята, че е невидима, защото не излъчва и не поглъща светлина, тъмната материя може да бъде открита посредством гравитационното й влияние върху движението и появата на други обекти, като звезди или галактики, във Вселената.

Базирайки се върху тези индиректни указания, астрономи заключиха, че тъмната материя е доминиращият тип материя във Вселената.

Сегашната следа бе открита при изследване на галактични купове – най-големите купове от материя в космоса, свързани един с друг от гравитацията. Те включват не само стотици галактики, но и голямо количество горещ газ в пространството между тях.


Изследване на гравитационното влияние от подобни купове е показало, че галактиките и газът съставляват едва около една пета от цялата маса във Вселената. Предполага се, че останалата част е тъмна материя.

Газът е главно водород. Когато е с температура над 10 милиона градуса Целзий, той е достатъчно горещ, за да излъчи рентгенови лъчи. Следи от други елементи допринасят за поява на допълнителни „линии“ рентгенови лъчи в специфична дължина на вълната.

Докато проучвали наблюдения с телескопите „Чандра“ на НАСА и „ХММ-Нютон“ на ЕКА върху тези характерни линии в 73 галактични купа, астрономите били озадачени от интригуваща бледа линия.

„Ако този странен сигнал бе предизвикан от известен елемент в състава на газа, трябваше да има и други сигнали в рентгенови лъчи в други дължини на вълната, но подобно нещо не бе регистрирано – заяви ръководителят на изследването Езра Бълбъл от центъра по астрофизиика „Харвард-Смитсониън“ в Кембридж, Масачузетс. – Затова потърсихме обяснение другаде, отвъд границите на обикновената материя.“

Астрономите са на мнение, че тази емисия рентгенови лъчи може да е създадена вследствие на разпадане на екзотичен вид субатомна частица, известна като стерилно неутрино. Съществуването й бе предсказано, но самата тя досега не е открита.

„Ако тълкуването на наблюденията ни е правилно, поне част от тъмната материя в галактични купове може да е съставена от стерилни неутрино“, отбеляза ученият.

Вижте още: 

ОРЕОЛ ОТ ТЪМНА МАТЕРИЯ ПРАВИ ЗЕМЯТА ПО-ТЕЖКА, ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАМЕ

инфо: http://cosmos.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.