15 интересни факта за сънищата

сънСънуването е едно от най-мистериозните и интересни преживявания.

В Римската империя е имало практика някои сънища да се разглеждат от Сената, който ги е анализирал. Считало се е, че те са съобщения от боговете. Тълкуващите сънища придружавали военните лидери в битки, за да им помагат.

Освен това е известно, че някои артисти са достигнали до своите най-креативни проникновения именно чрез сънищата си.

Какво всъщност наистина знаем за този феномен?

Представяме ви 15 невероятни факта, свързани със сънищата:

1. Забравяме 90% от сънищата си

В рамките на 5 минути след събуждането си, хората забравят половината от съня си. След 10 минути, 90% от съня е забравен.

2. И слепите хора сънуват

Хората, които са ослепели след раждането си, виждат образи в сънищата си. Тези, които са родени слепи, не виждат образи, но имат сънища, които са живи, ярки и и описателни, и включват другите им сетива, които не са пострадали, като звук, миризма, докосване и емоция.

3. Всеки сънува

Всяко човешко същество сънува (с изключение на случите, в които е налице сериозно психическо разстройство). Ако си мислите, че не сънувате, грешите – вие просто забравяте сънищата си.

4. В сънищата си виждаме само лица, които вече познаваме

Мозъкът ни не може да „изобретява“ лица. В сънищата си виждаме истински лица на истински хора, които вече сме срещали в живота си, но може и да не си спомняме. В жизнения си път сме се натъквали на стотици хиляди личности, така че мозъкът ни разполага с неизчерпаем запас от лица, които би могъл да възпроизведе докато сънуваме.

5. Не всеки има цветни сънища

Около 12% от хората, които виждат, сънуват изцяло в черно и бяло. Останалите сънуват в цветове. Изследвания от далечната 1915 г., продължени през 1950 г., се опитват да докажат, че болшинството от хората сънуват в черно-бяло, но през 1960 г. тези резултати се оспорват. В днешно време се знае, че само 4,4% от сънуващите под 25-годишна възраст имат черно-бели сънища. Някои скорошни изследвания твърдят, че променящите се научни резултати може да се дължат на медиите, и по-специално на прехода от черно-бяла към цветна телевизия.

6. Сънищата имат символично значение

Ако сънувате нещо конкретно, много често сънят ви всъщност не е за него. Сънищата „говорят“ на дълбоко символичен език. Какъвто и символ да си избере сънят ви, е малко вероятно той да е всъщност реалният символ, който мозъкът и съзнанието ви имат предвид.

7. Емоции

Най-често изразяваната емоция в съня ви е безпокойството. Негативните емоции са много по-често срещани от позитивните.

8. В една нощ може да сънувате между 4 и 7 пъти

Средностатистически, докато спите, бихте могли да сънувате между 1 и 2 часа всяка нощ

9. И животните сънуват

Правени са множество изследвания на различни животни. Всички те показват същите промени в мозъчната дейност при животните по време на сън, каквито се наблюдават при хората. Наблюдавайте спящо куче. Лапите му се движат, сякаш бяга, а в същото време то издава джавкащи звуци, както и в будно състояние, точно както когато се опитва да догони някого (или нещо).

10. Парализа на тялото

Бързото движение на очите (БДО) по време на сън (Rapid Eye Movement – REM на английски език) е фаза от съня, която се характеризира именно с бързо движение на очите, докато те са затворени. БДО при възрастните хора обикновено заема около 20-25% от съня, което е около 90-120 минути всяка нощ.

Morkadis

По време на БДО-съня, тялото ни е парализирано от механизъм, идващ от мозъка ни. Той има за цел да ни предпази да извършване реални движения, предизвикани от съня ни. Възможно е този механизъм да се задейства преди, по време на или след нормалния ни съм докато мозъкът ни действително се събуди.

11. Смесване на сънища и реалност

Мозъкът ни интерпретира външните стимули, които нашите сетива усещат, докато сме заспали. Така той ги прави част от нашите сънища. Когато чуем звук от реалността е възможно да го внедрим в съня си. Така например е възможно да сънувате, че сте на рок концерт, докато брат ви разучава на китарата си най-новото парче на Guns N Roses в съседната стая.

12. Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете сънуват повече за други мъже. Около 70% от персонажите в сънищата на мъжете са други мъже. От друга страна, в съня на жената присъстват приблизително равно количество мъже и жени. Освен това, като цяло сънищата на мъжете са натоварени с много повече агресивни емоции, отколкото тези на жените.

13. Предсказателни сънища

Резултатите от няколко проучвания показват, че между 18% и 38% от хората са имали поне един предсказателен сън, а 70% са изпитали т.нар. „дежа ву“. Делът на тези, които вярват в предсказателните сънища, е още по-голям – между 63% и 98%.

14. По време на съня си бихте могли да изпитате оргазъм

Докато сънувате бихте могли да се наслаждавате на сексуално изживяване, подобно на тези в реалния ви живот. Още повече, бихте могли да изпитате и оргазъм, който е не по-малко силен от действителен такъв. Абсолютно всички изживявания, които сте имали по време на секс (докосване, удоволствие) биха могли да са толкова силни (ако не и повече), от тези, които вече сте изпитвали в реалния си живот.

15. Тези, които отказват цигарите, имат по-интензивни и ярки сънища

Хората, които са пушили цигари дълго време и са ги отказали, съобщават, че са започнали да сънуват много по-ярки сънища отпреди. Интересни са резултатите от едно изследване сред около 300 бивши пушачи, отказали цигарите за период между 1 и 4 седмици. 33% от тях са имало поне 1 сън, свързан с пушенето. В повечето си сънища тези хора отново са пропушвали и са чувствали силна емоция, обикновено изразяваща се в паника и вина. Сънищата за пушене са резултат именно от отказването от вредния навик. Още по-любопитно е, че хората, които са ги сънували, не са имали подобни сънища, докато са пушели. Психолозите отдават това явление на абстиненцията.

инфо: http://econ.bg

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.