НАСА изстреля опасни бактерии в Космоса за странен експеримент

бактерия

За началото на опасен експеримент, при който бактерии ешерихия коли ще бъдат изстреляни в Космоса, за да се види как те могат евентуално да засегнат астронавтите, съобщи НАСА в началото на месец януари.

Космическата агенция вече е изстреляла микроорганизмите от Международната космическа станция. Учените смятат, че при нулева гравитация микробите ще придобият повишена устойчивост към антибиотици, което може да причини големи проблеми на астронавтите.

Идеята е да открием дали ешерихия коли и другите опасни бактерии имат по-голяма резистентност към антибиотици в Космоса. Ако това стане, ще знаем, че трябва да се вземат необходимите контрамерки, казва ръководителят на експеримента Адам Матин от Стандфордския университет в Калифорния.

Наближил е моментът, в който най-сетне човечеството ще покори Космоса или поне Слънчевата система. Трябва да знаем как човешките жизнени системи се влияят от микрогравитацията, казва още ученият.

Той и колегите му вярват, че ешерихия коли могат да изпитват стрес в микрогравитация. Този стрес активизира отбранителните системи в бактериите, което затруднява работата на антибиотиците срещу тях.

Бактериите на Земята правят нещо подобно, като развиват естествена устойчивост на традиционните антибиотични лечения. Чрез познаването на това как устойчивостта на ешерихия коли срещу антибиотиците се променя в пространството, учените вярват, че могат да разберат по-добре бактериите на Земята. А това ще доведе до по-ефективната борба срещу тях.

Екологичните щамове на ешерихия коли, използвани в експеримента, са отговорни за инфекциите на пикочните пътища – най-честият проблем, с който се сблъскват астронавтите в космоса.

Учените се надяват, че резултатите от тестовете ще им помогнат да разработят идеалната доза лекарства за борба с инфекциите от типа на ешерихия коли в Космоса и да проучат други техники, които биха могли да подобрят силата на антибиотиците, които вече съществуват.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Метрото на Ню Йорк бъка от опасни бактерии на чума и антракс

Бактериите формират вкусовете ни

Руснаци откриха бактерии по корпуса на МКС, твърдят че може да са извънземни

Съдържаме ли повече бактерии, отколкото човешки клетки?

Бактериите в човешкото тяло – източник на лекарства

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.